Tillred och koka upp din maträtt som vanligt på spisen för att kickstarta tillagningsprocessen. Låt koka tills mat och kokkärl blivit upphettat, ställ hela grytan med locket på i Wonderbagen, lägg den mjuka kudden ovanpå grytlocket och förslut bagen ordentligt. Maten kommer nu att tillagas färdigt med hjälp av värmebevaring.

 

Gorsaharbilder

Recept och härlig matinspiration finner du bland annat i vår kokbok, som du kan beställa i onlinebutiken. Du hittar också många smaskiga rätter här på hemsidan under receptfliken. Vi fyller ständigt på med nya recept.

 

Bra att veta.

Välj rätt kokkärl: Använd en gryta eller en kastrull med korta handtag som har tätslutande lock. Kokkärl av stål, aluminium, koppar, glas, emaljerat gjutjärn och gjutjärnsgrytor rekommenderas. Anpassa kokkärlets storlek till mängden mat du vill laga. Se till att grytan är fylld med ingredienser till minst 2/3-delar. Ju fullare gryta desto bättre ­resultat. Tumregeln är att råvarorna i grytan precis ska vara täckta av vätska. När du använder dina vanliga recept kan du tillsätta något mindre vätska eftersom ingen avdunstning sker i bagen.

Lägg ett grytunderlägg (gärna i silikon) i botten på bagen så skyddas ­tyget när du ställer i det varma kokkärlet. Lägger du dessutom en handuk ovanpå eller under grytunder­lägget så skyddar du bagen mot onödigt spill.

Koka upp maten: Maten måste sjuda en stund på spisen, så både innehåll och kokkärl blir ordentligt upphettat. Ta den kokande grytan direkt från spisen och ställ ner den i bagen med locket på. Lägg på den mjuka tygkudden och förslut bagen ordentligt med dragsnöret. Maten tillagas nu färdigt med hjälp av värmebevaring. Placera aldrig ljummen mat i Wonderbag.

Tillagningstiderna kan variera beroende på typ av mat och kokkärl. Kött och kyckling behöver till exempel längre tillagningstid än grönsaker. När du tillagar kött, skär upp det i mindre bitar för att försäkra dig om att det blir genomkokt. Nedan finns allmänna riktlinjer framtagna.

Bagen tål värme upp till 180°C. Om du exempelvis haft en gryta i ugnen, låt den svalna till 180°C eller svep in i kökshanddukar innan du ställer det i bagen, för att skydda tyget. Var försiktig när du bär bagen och när du lyfter ut grytan ur den, så du inte bränner dig.

Undvik att öppna din Wonderbag under tiden maten tillagas. Även om du bara hastigt tittar till den släpps den viktiga matlagningsvärmen ut. Om du råkat öppna bagen innan matlagningen är färdig, lyft ur och ställ grytan på spisen i några minuter och låt rätten koka upp igen. Efter det sätter du tillbaka grytan i Wonderbag för att avsluta tillagningen.

 
Wonderbag_koktider_550

 

 

bag

 

 

Fördelarna med Wonderbag

  • Klimatsmartare matlagning – eftersom du förbrukar mindre energi vid matlagningen, bidrar du till att minska koldioxidavtrycken
  • Sunt och naturligt – maten du lagar bibehåller all näring och smak
  • Enkelt och tidsbesparande – när maten långsamkokas färdigt i Wonderbagen får du tid över till annat
  • Bekvämt och flexibelt – du kan förvara din mat längre tid i bagen än den föreslagna tiden. Din mat blir inte överkokt och den kan inte heller brännas vid
  • Du slipper matos i köket när du är klar med matlagningen
  • Sparar vatten – Maten tillagas tätt försluten vilket minskar avdunstningen
  • Enkel att ta med – exempelvis till en picnic
  • Lätt att rengöra – Tvätta i 30° skontvätt och låt den hängtorka