• Förberedelse:
    5 minuter
  • Tillagning:
    20 minuter
  • Wonderbag:
    2 timmar
4 portioner

För att göra den här värmande och härliga soppan vegetarisk, ersätt fläsket med 2 dl grovt hackad shitakesvamp.

 
toskanskbonsoppa

 

Ingredienser
2 msk olivolja
150 g bacon eller pancetta, grovt hackad
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 kvistar färsk rosmarin
1 kvist färsk timjan

9 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
2 tomater, hackade
2 lagerblad
ca 400 g cannellinibönor
salt och peppar

2 skivor lantbröd eller
1 ciabattabröd i centimeterstora
tärningar till krutonger
6 tsk persilja
2 dl hyvlad parmesanost

 

Så här gör du

Värm olivolja i en tjockbottnad gryta och fräs bacon på låg värme. Lägg i lök, vitlök och örter och fräs i 5 minuter.

Häll i 2,5 dl av buljongen. Tillsätt tomaterna och lagerbladen och låt puttra med i ytterligare 5 minuter. Häll i bönorna och resten av buljongen och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.

Ta bort lagerbladen och örtstjälkarna. Ta ut 3 msk av bönorna för garnering. Kör resten av soppan med handmixer. Smaka av med salt och peppar.

Lägg tillbaka de hela bönorna överst i grytan och låt soppan koka upp igen.

Sätt på locket på grytan och ställ den på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och knyt till ordentligt. Låt stå i 2 timmar.

Krutonger: Sätt ugnen på 225°. Tärna två skivor lantbröd eller ciabatta och lägg ut på en plåt. Rosta brödtärningarna i ca 8 minuter. Vänd efter halva tiden.

Servera soppan varm med rostade krutonger och persilja.
Hyvla parmesanost och ringla lite olivolja över.
 

Skriv ut recept