• Förberedelse:
    20 minuter
  • Tillagning:
    15 minuter
  • Wonderbag:
    5-6 timmar
4 port

 

turkisk_lammfarssoppa2
Ingredienser:

400 g köttfärs, jag hade lammfärs
400 g pumpa
4 dl kycklingbuljong
4 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 tomater
2 gröna paprikor
1 liten, grillad aubergine
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk torkad timjan
1 finhackad chili eller 2 tsk chiliflingor
Salt efter smak
50 g smör till stekning

 

Så här gör du:

Börja med att grilla auberginen. Stick några små hål i skalet och lägg den på galler över en form. Grilla på 250º i 15-20 minuter, vänd och grilla lika länge på andra sidan. Skalet ska bli alldeles svart.

Ta ut auberginen och låt svalna. Dela på längden och gröp ur innehållet med en sked ur skalet och skär det sen i små tärningar (vill du inte grilla auberginen själv, så finns den ofta att köpa färdig på burk i orientbutiker.)

Skär under tiden pumpan, paprikan, löken och tomaterna i mindre tärningar.

Bryn färsen i smöret i en stekgryta, krydda med salt, chili, timjan och tomatpuré. Låt bryna med en stund så blir tomatsmaken från purén mildare.

Blanda ner de tärnade grönsakerna och låt fräsa en stund under omrörning.

Häll på buljongen och vinägern, koka upp och smaka av om du vill ha mer sälta.

Rör om väl, lägg på locket och koka soppan i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt soppan tillagas i bagen i 5-6 timmar. Servera soppan med en klick turkisk yoghurt och gärna en bit bröd.
 

Receptet är skapat av Birgitta Höglund.
Skriv ut recept