• Förberedelse:
    10 minuter
  • Tillagning:
    20 minuter
  • Wonderbag:
    3 timmar

 
tomato-sauce

 

Ingredienser:

1,5 kg tomater
1 msk finhackad färsk basilika (eller 1 tsk torr)
1 msk finhackad färsk persilja (eller 1 tsk torr)
1 msk finhackad färsk oregano (eller 1 tsk torr)
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk olivolja
1 medelstor lök, hackad
170 g tomatpuré
Salt och peppar

 

Så här gör du:

Blanchera tomaterna i kokande vatten i 2 minuter (eller tillräckligt länge för skalet att spricka). Ta bort skalet från tomaterna. Hacka tomaterna i ca 2,5 cm stora kuber.

Hetta upp olivolja i en 3-4 liter gryta, fräs lök och vitlök tills löken är genomskinlig. Lägg i tomatpuré, tomathacket samt örterna och rör om.

Koka upp under omrörning och mosa till tomaterna lite med en slev. Låt sjuda i ca 12-15 minuter (eller tills såsen är på önskad konsistens).
Sätt på locket och låt sjuda försiktigt i ytterligare 5 minuter (lyft inte på locket).

Behåll på locket på och ställ grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och knyt till ordentligt. Låt stå i 3 timmar.
Krydda med salt och peppar.

Denna härliga tomatsås passar utmärkt till både pasta eller pizza. Om du ska använda såsen till pizza kan du blanda i 2-3 extra msk tomatpuré för att den ska tjockna något. Vill du göra en köttfärssås är det bara att tillsätta fräst köttfärs.

 

Skriv ut recept