• Förberedelse:
    5 minuter
  • Tillagning:
    5 minuter
  • Wonderbag:
    3 timmar
Receptet är skapat av Birgitta Höglund.

8-10 port

 

Mungbönor:

2 dl mungbönor
6 dl vatten
2 tsk salt

Häll bönorna i en gryta som har ett tättslutande lock.

Tillsätt vatten och salt, rör om.

Koka upp under lock och låt koka i fem minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen ordentligt.

Jag låter bönorna lagas klart i ca 3 timmar, låt dem vara i bagen längre om du vill ha dem mjukare.

Till min mungbönssallad föredrar jag lite tuggmotstånd i bönorna, det ger dem en god, nötig smak.

Ingredienser sallad:

6 dl varma, nykokta mungbönor
1 dl strimlad purjolök
1 dl fint tärnad röd spetspaprika
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
½-1 tsk chiliflingor
Salt

 

Så här gör du:

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem hastigt. Låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Häll dem i en bunke och blanda ner tomatpuré och den mindre mängden chili.

Rör sen ner alla övriga ingredienser, blanda om väl och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller fint i upp till en vecka.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinfacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin Skriv ut recept