• Förberedelse:
    10 minuter
  • Tillagning:
    10 minuter
  • Wonderbag:
    3-4 timmar
4 port

 
purjolokssoppa

Ingredienser:

1 st purjolök
3 st vitlöksklyftor
4 st små palsternackor (kan bytas mot blomkål för den som vill dra ner på kolhydrater)
3 msk rapsolja
8 dl vatten med
2 ekologiska buljongtärning (kyckling- eller grönsaks)
2 tsk timjan
2 dl grädde
salt och peppar

50 g fetaost
100 g creme fraiche
Valfritt: 50 gram hackat bacon, knaperstekt

 

Så här gör du:

Strimla purjolöken, hacka vitlöken och skala och slanta palsternackorna, alt. skär blomkål i mindre bitar.

Fräs grönsakerna i olja i en gryta i några minuter tills de är glansiga. Rör om då och då.

Häll på vatten och buljong och tillsätt timjan och koka upp. Låt det koka under lock i 10 minuter.

Häll i grädden, sätt locket på grytan och låt soppan koka upp igen.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket, knyt igen väl och låt stå i 3-4 timmar.

När det är dags att servera, mixa soppan med en stavmixer, smaka av med salt och peppar, servera i skålar och toppa med en klick fetaostcreme. Den som vill kan smula lite knaperstekt bacon över.

Tillbehör: Fetaostcreme
Mosa fetaosten och rör samman den med creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och eventuellt pressad vitlök.

 

Skriv ut recept