Oumas bönsoppa

Postad av & sorterad under Soppor.

4 portioner

En suverän allt-i-ett-rätt.

 

Ingredienser:

2 msk olivolja
1 gul lök, tärnad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 blekselleristjälkar, strimlade
2 morötter, fint tärnade
500 g kidneybönor, kokta och sköljda
2 msk tomatpuré
1 l vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
500 g krossade tomater (1 burk)
1 tsk timjan eller andra örter
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
Färsk koriander

Så här gör du:

Skölj av bönorna i kallt vatten.

Häll olivolja, lök, vitlök, selleri och morötter i en stekgryta med lock. Bryn i 5 minuter eller tills det är gyllenbrunt.

Tillsätt bönor, tomatpuré, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.

Tillsätt tomater, örter, salt och peppar och låt koka i ytterligare 5 minuter.

Sätt locket på grytan och ställ den på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och knyt till ordentligt. Låt stå i 4-8 timmar för att avsluta tillagningen.

Mixa soppan lite hastigt. Garnera med koriander.
Variera gärna soppan med olika tillbehör. Prova att lägga till lite rökt kyckling, pancetta, rökt skinka, chili, soltorkad tomatpasta eller basilikatpesto eller något annat som du tycker är gott.

Tips! Soppan går också bra att frysa, så dubbla gärna receptet och gör en större laddning.

 

Recept: Ursula Rohrs, Executive Chef and Food Specialist

Festlig kyckling med senapssmör

Postad av & sorterad under Huvudrätter.

4-6 portioner

 

 

Ingredienser:

En hel kyckling, ca 1,2 kg
1 tsk olivolja
flingsalt
1 lök, skalad och kvartad
1 citron, kvartad
1 stor timjanskvist
5 lagerblad
1 l vatten
En kycklingbuljongtärning
valfri redning

Senapsmör:
100 g smör, rumsvarmt
1 msk grovkornig senap
1 msk mixade soltorkade tomater
1 msk hackade färska timjanblad
1 msk hackad persilja
½ tsk peppar
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta, hackad

 

Så här gör du:

Rör samman smöret med kryddorna tills det är väl blandat.

Tryck in fingrarna under skinnet på kycklingen och lossa det försiktigt från bröstet. Börja vid halsen och öppna en ”ficka” längs bröstets längd. Var försiktig så att du inte rispar hål i skinnet. Fördela snapssmör under skinnet så att brösten blir täckta. Gnid också senapsmör inuti skrovet.

Fyll skrovet med och citronbitarna och en lökklyfta.

Lägg ner kycklingen i en medelstor gryta med en resten av lökklyftorna på botten.

Tillsätt timjan, lagerblad och fyll upp med vatten och kycklingbuljong så ¾ av kycklingen täcks.

Sätt grytan på spisen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 40 minuter under lock.

Ställ grytan med lock på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl. Låt stå i 4 timmar.

Sätt ugnen på grillvärme 200 grader. Lyft ur kycklingen ur grytan och placera den på en bakplåt. Pensla på olivolja, strö på flingsalt och griljera en frasig yta på skinnet i ugnen.

Häll av 3/4 av kokvätskan (spara gärna och frys in, den är god som bas till många såser och soppor). Värm kvarvarande vätska och red till en sås.

Servera gärna tillsammans med en ratatoullie. Garnera med klippt persilja, riven pepparrot och mosad fetaost.

 

Recept: Ursula Rohrs, Executive Chef and Food Specialist

Fiskgryta med ajvar

Postad av & sorterad under Huvudrätter.

Receptet är skapat av Birgitta Höglund.
4 portioner

 

 

Ingredienser:

6-800 g fiskfilé
100 g smör/kokosolja
4 tomater
1 stor zucchini
2 gröna paprikor
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 dl ajvar relish, jag använde mild
2 dl kycklingbuljong
2 msk gurkmeja
1 msk timjan
Salt
Chiliflingor
Aioli till serveringen

 

Så här gör du:

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikan i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, kycklingbuljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta. Blanda försiktigt ner fisken och koka upp en minut till med locket på.

Vill du ha en mildare variant, mer som en soppa, så tillsätt 2-3 dl grädde eller kokosgrädde tillsammans med buljongen.

Ställ grytan med lock på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt fiskgrytan lagas klart i bagen i 1 timme.

Hel kyckling med rosmarin och vitlök

Postad av & sorterad under Huvudrätter.

4-6 portioner
Ingredienser:

1 hel kyckling
1 msk torkad timjan
½ citron
1 dl vanligt mjöl, kryddat med salt och peppar
3 msk olivolja
10 vitlöksklyftor, skalade och krossade
1 grön chili, urkärnad och finhackad
1 lök, skalad och finhackad
1 aubergine, hackad och saltad i 10 minuter
1 morot, skalad och finhackad
½ grön paprika, urkärnad och finhackad
2 msk torkad rosmarin
1 burk hackade tomater (ca 350 g)
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning, grönsaks- eller kyckling
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk brunt socker
1 dl hackad färsk persilja

Så här gör du:

Lossa kycklingens skinn och häll försiktigt timjan mellan skinnet och köttet. Tryck in citron i hålrummet.
Täck kycklingen med det kryddade mjölet.
Värm oljan i en gryta och stek kycklingen tills den är gyllenbrun och vrid kontinuerligt.
Lyft ur kycklingen ur grytan.

Tillsätt vitlök, chili, lök, aubergine, morot, grön paprika och rosmarin i grytan och stek försiktigt i 5 minuter.

Tillsätt tomater, tomatpuré, buljongtärning, ättika och socker. Koka upp, lägg på locket och låt sjuda i 15 minuter.

Lägg tillbaka kycklingen i grytan med bröstet nedåt och skeda över lite av grönsaksblandningen över kycklingen.

Lägg locket på grytan, koka upp och koka försiktigt i 30 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och knyt till ordentligt. Låt stå i 3 timmar för att avsluta tillagningen.

Garnera med hackad färsk persilja.

 

Recept: Ursula Rohrs, Executive Chef and Food Specialist

Äppelmos med tranbär

Postad av & sorterad under Smått & gott.

Receptet är skapat av Birgitta Höglund.

 

 

Ingredienser:

10 röda, ekologiska äpplen
2 dl torkade eller frysta tranbär
Saft från 2 citroner

 

Så här gör du:

Skär äpplena i bitar, jag låter skalet vara kvar för mer färg och näring.

Blanda äppelbitar, tranbär och citronsaft i en gryta med lock.

Koka upp och låt puttra under lock i fem minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt moset bli färdiglagat i 3 timmar. Mixa med stavmixer eller kör i matberedare.

Äppelmoset håller sig ca en vecka i kylen. Frys in det som inte går åt i mindre burkar.

 

Kycklingsoppa med majs

Postad av & sorterad under Soppor.

4 portioner

Den här rejäla soppan kan serveras som en huvudmåltid tillsammans med ett knaprigt bröd.
 

Ingredienser:

2 msk olivolja
4 kycklingbröst, med skinn och ben
4 vitlöksklyftor, skalade och krossade
1 tsk färsk ingefära, skalad och riven
2 lökar, skalade och finhackade
2 morötter, skalade och rivna
2 potatisar, skalade och rivna
2 msk färsk timjan
2 tsk vetemjöl
2,5 dl buljong
2,5 dl majskorn, alt. avskalad majs från kokt majskolv
2,5 dl mjölk
Salt och peppar

Så här gör du:

Hetta upp olja i en stekgryta med lock. Tillsätt kycklingen och stek tills den är gyllenbrun. Lyft kycklingen ur grytan och lägg åt sidan. Avlägsna skinn och ben och skär köttet i kuber.

Tillsätt vitlök, ingefära, lök, morötter, potatis och timjan i grytan och stek försiktigt i 10 minuter.

Lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan. Tillsätt mjöl och låt sjuda i fem minuter. Rör om hela tiden.

Häll i buljong, majs och kryddor och låt sjuda under lock i ytterligare 5 minuter.

Tillsätt mjölken, koka upp och ta bort grytan från värmen omedelbart.

Sätt locket på grytan och ställ den på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och knyt till ordentligt. Låt stå i 1 timme för att avsluta tillagningen.

 

Recept: Ursula Rohrs, Executive Chef and Food Specialist

Krämig fiskgryta

Postad av & sorterad under Huvudrätter.

Receptet är skapat av Birgitta Höglund.
2-3 portioner

 

 

Ingredienser:

400 g kolja eller annan vit fisk
250 g champinjoner
100 g cocktailtomater
10 cm purjolök
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 röda spetspaprikor
2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong (klicka för recept)
2 dl grädde eller kokosgrädde
2 msk riven ingefära
1 msk tomatpuré
1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili
2 tsk salt till fisken
Saft av 1 citron eller lime
50 g smör eller kokosolja
Örtsalt till smaksättning av grytan

 

Så här gör du:

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.
Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor
Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.
Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.
Tillsätt övriga grönsaker, tomatpuré och ingefära och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra fem minuter under lock.
Tillsätt fiskbitarna, skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt grytan lagas klart på eftervärmen i ca 1 timme.

Tack vare den varsamma tillagningsmetoden så blir inte fisken seg och torr, som när den får koka för länge på spisen.

Kundrecension.

Postad av & sorterad under Nyheter.

Det är alltid lika roligt med glada tillrop. Det här mejlet blev vi särskilt glada över:
 

”Hej!
För ett par år sedan köpte jag en Wonderbag, när det var ganska nytt i Sverige och några månader senare hörde Anneli av sig från er och undrade hur jag tyckte att den fungerade. Hade då inte använt den ännu och ska medge att jag har haft världens längsta startsträcka…
Hur som helst, under hösten plockades min Wonderbag äntligen fram för premiäranvändning och efter det har den använts gång på gång för grytor och soppor nu i vinter! Jag är såååå nöjd!!! Det funkar hur bra som helst att använda den och precis så enkelt som ni beskriver – koka upp maten i grytan, ner i Wonderbag’en och sedan låta det stå och sköta sig självt i ett antal timmar. Det känns mycket bättre att ställa ner grytan i Wonderbagen än att lämna på spisen i timmatal. Känns säkrare och mer energisparande, om inte annat!

Sprider nu mina positiva erfarenheter av Wonderbag i bekantskapskretsen och hoppas att fler ska bli nyfikna på detta ”kökshjälpmedel”!

Läser igenom vad jag har skrivit och inser att om jag hade läst detta utan att veta hur bra Wonderbag är, så hade jag nog blivit aningen skeptisk över all ”positivism” – men allt jag har skrivit stämmer! Tänkte att det nu var dags att ni fick veta det också! 🙂

Keep up the good work!

Varma hälsningar,
Anna-Karin”