• Förberedelse:
    30 minuter
  • Tillagning:
    40 minuter
  • Wonderbag:
    4-6 timmar
Receptet är skapat av Jenny och Magnus Andersson på paleobloggen Under vårt tak.
4-6 port

 

mustig_kottgryta
Ingredienser:

1 kg högrev
400 g champinjoner
2 st gul lök
4 st lagerblad
1 tsk himalayasalt/havssalt
1 tsk kryddpepparkorn
1 st stor kvist rosmarin
2 dl vatten (kan eventuellt behövas något mer beroende på vilken gryta du har, ska precis täcka köttet)
1 st äpple
2 st morot
arrowrot, efter tycke och smak
persilja, efter tycke och smak

 

Så här gör du:

Dela högreven i mindre delar, grytbitar.
Salta och krydda grytbitarna med himalaysalt/havssalt och mald kryddpeppar.
Bryn köttet i en stekpanna så det får en stekyta.
Lägg över köttet i en stekgryta
Dela eventuellt champinjonerna och hacka löken.
Bryn champinjonerna och löken i stekpannan tills de fått lite färg.
Lägg över i stekgrytan.
Häll över vatten, ska precis täcka allt i grytan.
Lägg ner lagerblad, kryddpepparkorn, himalayasalt/havssalt och rosmarinskvisten.
Låt småkoka sakta under lock i ca 30 minuter (kolla då och då så att det inte kokar torrt, fyll på med lite vatten i så fall).
Skala, kärna ur och dela äpplet i tärningar.

Skala och skär morötterna i slantar.
Häll ner i grytan och rör om.
Tillsätt eventuellt mer vatten.
Koka upp och låt koka ytterligare i ca 10 minuter.

Ställ grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och knyt igen väl. Låt stå i 4-6 timmar.

Kolla så att köttet faller isär fint och morötterna känns mjuka.
Plocka upp, lagerblad, kryddpepparkorn och rosmarinskvisten.
Red med lite arrowrot (pudra över och rör om).
Smaka av med salt och peppar.
Klipp över lite persilja och servera.

 

Skriv ut recept