• Förberedelse:
    20 minuter
  • Tillagning:
    Tid i ugnen 60 min
  • Wonderbag:
    8 timmar
2-3 port

 

oxsvansgryta
Ingredienser:

850 g oxsvans i bit
10 cocktailtomater
3 vitlöksklyftor
2 små aubergine
2 spetspaprikor
1 stor rödlök
ca 2 msk salt
1-2 msk chiliflingor
1-2 msk oregano
½ dl olivolja
3 dl kycklingbuljong

 

Så här gör du:

Om du använder lergryta blötlägg den i kallt vatten i 20 minuter.

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan. Krydda med salt, chili och oregano.

Salta oxsvansbitarna runt om och stick ner bland grönsakerna.

Häll buljongen och ringla olivoljan över köttet och strö över lite extra chili och oregano.

Sätt ugnen på 225º. Använder du lergryta – ställ in den i kall ugn annars kan den spricka. Sätt locket på grytan och låt stå inne en timme.

Lägg ett par kökshanddukar i Wonderbag och ställ ner lergrytan på ett underlägg. Svep handdukarna om grytan för att skydda bagens insidor. Lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt stå i minst 8 timmar. Servera oxsvansbitarna med grönsaker, lite buljong och gärna smörstekt vitkål.

Resterande buljong blir mycket god att späda med lite vatten och dricka, gärna med 1 msk kokosolja i så mättar den riktigt länge.
 

Receptet är skapat av Birgitta Höglund.
Skriv ut recept