• Förberedelse:
    25 minuter inkl. jäsning
  • Tillagning:
    10 minuter
  • Wonderbag:
    2 – 8 timmar

När du bakar bröd i Wonderbag sparar du både tid och energi. El eller gas används enbart i 10 minuter och du slipper passa ugnen så att bröden inte bränns. Perfekt att använda om du firar semester i båten eller ska ut och campa. Bröden får ingen brödskorpa. Vill du ha frasiga kanter får du skiva upp och sätta det i brödrosten.

 

matbrod
 

Grundrecept ljust matbröd:

ca 6,5 dl vetemjöl eller annan mjölblandning (ca 400 g)
25 g jäst, färsk eller torkad
3 dl vatten eller mjölk
1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker, sirap eller honung

Torrjäst rör du ner i mjölblandningen, färsk jäst löser du upp i vattnet. Blanda de torra ingredienserna i degbunken, rör ner degvätskan och matfettet i och knåda till degen släpper bunkens kanter. Degen ska vara något lös och klibbig men samtidigt fast nog att knåda. Låt degen jäsa 1 timme. Täck degbunken med en bakduk. Degen kan med fördel jäsas i Wonderbag.

 

Brodbak1
 

Så här gör du:

Ta fram en gryta med lock och placera ett underlägg t. ex. av metall eller silikon i botten. Använd exempelvis raka glasburkar som bakformar. Se till att burkarna ryms i grytan du tänker använda och att grytlocket sluter tätt.

Rulla degbullar ungefär lika stora som tennisbollar. Smörj burkarna inuti och lägg i degbullarna. Degen ska inte fylla mer än en 1/3 av burken så inte degen jäser över kanten. Täck burken med en bit smord folie och trä över en gummisnodd så att folietoppen sitter fast.

Ställ ner degburkarna i grytan och häll i hett vatten till ungefär halva burkhöjden. Lägg på locket och låt degen jäsa i ca 20 min. Degen ska ha jäst så den fyller burken till ca 3/4 (eller ha ett par centimeter kvar till kanten). Koka upp vattnet försiktigt och låt burkarna sjuda under lock i 10 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg tyglocket på och förslut bagen ordentligt med dragsnöret. Låt stå i 2-8 timmar.

Öppna bagen och lyft försiktigt ur burkarna, ta av folietoppen och skaka ur bröden. Pilla varsamt med en kniv längs kanterna om de fastnat något.

Tips! Bakar du innan du går till sängs har du färskt bröd i bagen på morgonen.

 

Skriv ut recept