• Förberedelse:
    20 min
  • Tillagning:
    15+15 min
  • Wonderbag:
    3-4 timmar + ca 12 timmar
Receptet är skapat av Birgitta Höglund.

Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen, något som är bra bland annat för vår ledbrosk, bindväv, hud och tarmsystem. Benbuljong som innehåller gelatin har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar och fonder på flaska kom. Genom det här receptet, som du tillagar i Wonderbag, kan du också på ett enkelt sätt ta del av buljongens goda egenskaper.
 
kycklingbuljong

 

Ingredienser:

1 kyckling på ca 1½ kg
Vatten så det knappt täcker
100 g cocktailtomater
2 morötter
2-3 mindre lökar
2 klyftor vitlök
1 knippe persilja
1 knippe rosmarin
½ dl färsk ingefära i bitar
ca 2 msk salt
2 msk gurkmeja
2 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
1 msk chiliflingor eller 1 hackad, färsk chili

 

Så här gör du:

Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Skär morötter, lök och tomater i mindre bitar. Dela kycklingen i mindre delar. Lägg kyckling, grönsaker och örter i en stekgryta med lock. Chilin kan du lägga i en tekula så går det lättare att skumma buljongen när den kokat upp.

Fyll på med vatten så det knappt täcker kycklingen. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Tillsatt syra från vinäger eller citron gör så att kollagenet lättare utvinns ur ben och brosk.

Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen. Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund. Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.

Köttet brukar jag äta direkt med grönsakerna som tillbehör eller så äter jag det tillsammans i en soppa när buljongen kokat klart.

Koka upp buljongen på nytt och låt koka i 15 minuter med locket på. Ställ ner grytan i Wonderbag igen, knyt till väl och låt stå i ytterligare 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften. Känn efter om buljongen är tillräckligt salt. När buljongen är klar silar du bort benen och kokar ihop/reducerar buljongen tills ca hälften återstår i kastrull på spisen.

Häll upp i burkar, låt kallna och förvara i kylen. Jag tar bort fettet och använder det till stekning, när buljongen stelnat.

Ett bra sätt att spara buljonger och fonder är att frysa in dem i istärningslådor och ta fram eftersom att tina i soppor, såser eller att värma till en kopp buljong.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Pepparkorn och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Skriv ut recept