• Förberedelse:
    10 + 5 minuter
  • Tillagning:
    20 + 5 min
  • Wonderbag:
    6-8 + 2 timmar
ca 4 portioner:
Rödbetor

 

Ingredienser:

1 kg jämnstora rödbetor
1-1½ dl socker eller honung
2 dl ättikssprit 12%
3 dl vatten
10 hela nejlikor
5 hela vitpepparkorn
½ dl små tärningar av färsk pepparrot
 

Så här gör du:

Borsta rödbetorna ordentligt. Skär inte av rotspetsen och bladfästen för när rödbetan, för då försvinner en del smak vid kokningen. Lägg rödbetorna i en gryta och täck med vatten. Tillsätt 1 msk salt. Koka upp och koka i 20 minuter under lock.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl. Låt rödbetorna stå i 6-8 timmar, beroende på storlek.

Häll av vattnet i durkslag och spola med kallt vatten. Gnugga av skalet, det lossnar lätt från de kokta rödbetorna. Dela dem i 4 delar. Lägg ett smörpapper på skärbrädan så blir den inte missfärgad. Koka upp lagen i grytan, lägg i rödbetorna. Låt koka med locket på i 5 minuter.

Ställ ner grytan i Wonderbag igen och förslut väl. Låt stå i 2 timmar. Lägg upp rödbetorna i väl rengjorda burkar, häll över lag så det täcker. Sätt på locket, låt svalna och förvara i kylen.

Förr användes inte så mycket socker till inläggningar som idag. Använder man mindre mängd socker i lagen så behåller rödbetorna sin fina färg och smak hela vintern.
 

Receptet är skapat av Birgitta Höglund.
Skriv ut recept