• Förberedelse:
    30 minuter
  • Tillagning:
    5 minuter
  • Wonderbag:
    2 timmar
Inlagd blodriska 2

 

Ingredienser:

1 liter blodriska i mindre bitar (eller annan svamp)
1 liter vatten
1 msk salt
Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter. Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag:

3 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
½ dl honung
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
10 hela nejlikor
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 kanelstång
1 rödlök i skivor
1 skivad morot

Så här gör du:

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna i en gryta. Lägg ner svampen, koka upp och lägg på ett lock. Låt puttra 5 minuter. Ta från värmen. Rör ner honungen så den löser sig och blanda ner lök och morot.

Låt locket ligga på grytan och ställ ner den på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och förslut väl. Låt stå i 2 timmar.

Ös upp svampen i väl rengjorda burkar och täck med lagen. Skruva på locket och låt kallna. Förvara burkarna i kylen, inläggningen håller sig länge om svampen alltid är täckt av lagen.

Den här svampinläggningen har jag serverat som ett vegetariskt alternativ till sill på bufféer, den har blivit mycket uppskattad. Passa på att prova olika sorters svamp om du hittar gott om dem på hösten, inläggningen håller sig fräsch i många månader. Se bara till att lagen täcker svampen hela tiden.

 

Receptet är skapat av Birgitta Höglund.
Skriv ut recept