• Förberedelse:
    5 minuter
  • Tillagning:
    10 minuter
  • Wonderbag:
    ca 12 timmar
1 liter lättlagad naturell yoghurt
yoghurt

 

Ingredienser:
1 l mjölk (3% eller gammaldags)
3/4 dl yoghurt

 

Så här gör du:

Häll mjölken i en gryta och värm på under omrörning. När mjölken är 94-95°C (precis innan det börjar koka) är det dags att ta av den från plattan.

Låt mjölken svalna tills termometern visar 44-46°C (den ska kännas varm men inte brännande het när man stoppar ner ett finger i den).

Ta lite av mjölken i en separat skål och blanda ihop med yoghurten. Häll sedan tillbaka blandningen i grytan med resten av mjölken och rör om.

Sätt på locket och värm till 50-60°C igen. Ställ grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och knyt till ordentligt. Lämna över natten (10-12 timmar).

På morgonen är yoghurten klar. Testa genom att försiktigt luta grytan för att se att yogurten har stannat till en massa och inte längre är rinnig. Rör om den för att få den helt slät och fin. Vill du smaksätta den så rör du ner du sylt eller vanilj. (Konsistensen ska påminna om filmjölk. Skulle yoghurten inte ha stelnat, kan du ha hällt i yoghurtblandningen i för kall mjölk. För att rädda den, tappar du upp ett kokhet vattenbad i diskhon och ställer i grytan i ca 25 min. Rör om med jämna mellanrum så kommer yoghurten att tjockna.)

Flytta över yoghurten till en bunke eller kanna med lock och ställ in i kylen för att avstanna kultiveringen. Yoghurten kommer att tjockna under kylningen. Den håller utan problem 3-4 dagar i kylskåp.

Tips: Spara lite av yoghurten för att göra din nästa sats.
 

Tillbehör: Granola

Recept och tips: Birgitta Höglund.
granola

 

Yoghurt, en mättande, krispig granola och lite bär blir gott att ta med till jobbet, på skogsutflykten eller på resan i den minsta varianten av Wonderbag. Lägg ner en flaska iskallt vatten bredvid, då håller sig yoghurten kall riktigt länge och du har friskt vatten med att dricka under dagen.

Ingredienser:

1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl melonkärnor
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
2 msk smör
1 msk kokosolja
2 msk kanel
1 msk honung
½ krm salt

Så här gör du:

Smält smör och kokosolja i en stekpanna, låt det bli lätt brynt. Häll ner frön och kokosflingor, blanda om ordentligt. Bryn fröblandningen försiktigt några minuter, rör om väl så det inte bränns. Ringla över honungen, krydda med kanel och salt. Låt fräsa en liten stund till under omrörning.

Låt kallna och häll över i en burk. Förvara granolan i rumstemperatur, den håller sig fräsch ett par veckor. Den går också bra att ha i kylen om du vill göra en större sats.

 

Skriv ut recept