• Förberedelse:
    30 minuter
  • Tillagning:
    30 minuter i kylskåp
  • Wonderbag:
    Hålls kyld upp till 6 timmar
Vegetarisk rätt
4–5 portioner

Till denna somriga tomatgazpacho med vitlökskrutonger används Wonderbag som kylväska. Svalkande och enkel att ta med på picknicken eller till semesterdagen på stranden.
 

tomato-gazpacho
 

Ingredienser:

1 dl torrt vitt vin
½ tsk mald koriander
1 krm svartpeppar, malen
1 lagerblad
½ tsk hackad färsk basilika
1 finhackad vitlöksklyfta
7 dl kall kycklingbuljong, (gjord på buljongtärning eller kycklingfond)
1 tsk citronsaft
½ kg mogna tomater, hackade
1 gurka, skalade och tärnade i bitar
½ dl finhackad selleri
1 gul paprika, hackade
½ gul lök, finhackad
1 msk finhackad persilja
½ dl fänkål, tunt skivade inklusive toppar
1 msk färsk dill finhackad
1 msk färsk basilika, finhackad
0,25 dl olivolja
Salt och peppar

Vitlökskrutonger
1 dl mjukt bröd skuret i kuber
0,25 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad

 

Så här gör du:

Koka upp vin tillsammans med mald koriander, malda pepparkorn, lagerblad, basilika och vitlök. Rör om och sänk värmen. Koka långsamt tills vinet reducerats till halva mängden. Tag bort från spisen, sila vätskan och låt kallna.

Blanda buljong, vin, citronsaft, grönsaker och örter i en gryta. Smaka av med salt och peppar. Placera locket på grytan och förvara den i kylskåpet i 2 timmar så att den blir riktigt kall. Placera sedan grytan i din Wonderbag och lägg iskuber förvarade i plastpåsar runt grytan. Rör i olivolja ca. 1/2 timme före servering. Servera med vitlökskrutonger.

Vitlökskrutonger: Värm ugnen till 250° C. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme och tillsätt finhackad vitlök. Lägg i brödbitarna och rör om lätt. Häll upp brödkuberna på en plåt och låt stå i ugnen i 10-15 minuter tills de fått gyllenbrun färg och blivit knapriga. Kyl av dem på hushållspapper.

 

Skriv ut recept