• Förberedelse:
    15 min
  • Tillagning:
    20 min
  • Wonderbag:
    4-5 timmar
4 portioner

 

italienska_frikadeller
Ingredienser:

Paprika- och tomatsås:
1 burk grillad paprika i olja (ca 290 g)
1 gul lök, riven
3 vitlöksklyftor, rivna
600 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk honung
1 msk torkad basilika
1 grönsaksbuljongtärning upplöst i 1 dl vatten
salt och peppar

Frikadeller:
500 g nötfärs
1 ägg
1/2 riven gul lök
2 msk tomatpuré
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk paprikapulver
1 msk hackade örter (t.ex. oregano, timjan, basilika)
salt och peppar

 

Så här gör du:

Börja med att göra paprika- och tomatsåsen. Ta fram en gryta med lock (ca 3 l). Hacka de grillade paprikorna. Riv lök och vitlök på ett rivjärn. Stek löken i ett par matskedar av paprikaoljan utan att den tar färg. Häll i paprika, tomater, tomatpuré, honung, basilika och till sist buljongen.

Låt såsen koka försiktigt under tiden du förbereder frikadellerna. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen.

Blanda samman nötfärs, ägg, riven gul lök, tomatpuré, persilja och paprikapulver med händerna. Smaka av med salt och peppar. Rulla till bollar (ca 20 st).

Lägg frikadellerna i tomatsåsen. Låt köttbullarna koka under lock i fem minuter. Vänd försiktigt på frikadellerna och fortsätt att koka dem i ytterligare fem minuter.

Behåll locket på och ställ grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tygkudden och förslut ordentligt. Låt stå i 4-5 timmar (frikadellerna blir godare ju längre de står).

Servera gärna med nykokt spaghetti eller zucchinipasta. Toppa med riven parmesan, hackad persilja och finrivet skal av en citron.

Skriv ut recept