• Förberedelse:
    20 minuter
  • Tillagning:
    30 minuter
  • Wonderbag:
    5 timmar
6 portioner

flaskfiletgryta
 

Ingredienser:

ca 900 g fläskfilé, skuren i 1,5 cm tjocka bitar
1,5 msk olivolja, till stekning
salt och peppar
1 msk chilipulver + 1 tsk (eller efter smak)
1 tsk mald spiskummin + 1 tsk
2 vitlöksklyftor, hackade
2 – 3 gula lökar, hackade

1 tsk paprikapulver, rökt
0,5 tsk mald koriander
1/2 tsk mald kanel
1 lagerblad
1 msk färsk timjan, hackad
1 msk färsk oregano, hackad

1 tärnad chilifrukt, mild eller medium, fröna borttagna
0,5 knippe hackad salladslök (ca ½ dl)
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (ca 4 dl)
4 dl hönsbuljong
1 burk kidneybönor (ca 4 dl)
1 msk färsk limejuice

 

Så här gör du:

Hetta upp olivoljan. Lägg i fläskfilén och bryn bitarna lätt på båda sidor, salt och peppra. Tillsätt 1 msk chilipulver och 1 tsk spiskummin och låt köttet bryna i 2 minuter. Tillsätt ytterligare olivolja om det behövs. Lägg i löken och vitlöken och bryn lätt.

Tillsätt återstående chilipulver, spiskummin, paprika, koriander, kanel, lagerblad, timjan och oregano. Rör försiktigt för att blanda alla ingredienserna. Tillsätt sedan chili, salladslök, tomatpuré, krossade tomater, hönsbuljong samt 3 dl av bönorna. Mixa slutligen återstående bönor med buljong, tillsätt till grytan och rör om för att ge den en tjockare konsistens.
Låt grytan sjuda sakta med locket på i cirka 20 minuter. Rör om då och då för att undvika att det bränner fast.

Behåll locket på och ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och knyt till ordentligt. Låt den stå i ca 5 timmar.

Till servering: Rör ned limejuicen och smaka av med salt och peppar. Garnera med hackad färsk koriander, lägg på limeklyftor och en klick gräddfil.

 

Skriv ut recept