• Förberedelse:
    15 minuter
  • Tillagning:
    40 minuter
  • Wonderbag:
    4 timmar
8-12 portioner
image

 

Ingredienser:
100 g smör, mjukt
3 dl strösocker
2,5 krm vaniljpulver eller en halv urskrapad vaniljsång
2 ägg
5 dl vetemjöl
2,5 dl kakao
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
3,5 dl mjölk
6 tunna skivor av en apelsin
Rivet skal av en apelsin
Glass eller vispgrädde till servering

 

Så här gör du:

Smörj en 2-liters bakform ordentligt. Strö över socker och knacka försiktigt ut överskottet. Lägg apelsinskivorna runt botten av formen.

Slå i smör, socker och vanilj i en bunke och vispa tills det blir ljuset och fluffigt.
Tillsätt äggen och blanda väl.

Blanda ihop mjöl, kakao, kanel och bakpulver i en separat bunke.

Rör ner smörblandningen växelvis med mjölken och blanda ordentligt med de torra ingredienserna. Tillsätt det rivna apelsinskalet.

Skeda i blandningen i den smorda formen. Täck med bit smord aluminiumfolie med den smorda sidan vänd nedåt. Vik ner folien runt kanten och fäst ordentligt med snöre eller stor gummisnodd.

Lägg en trasa i botten av en stor gryta och ställ ner den fyllda och förseglade formen i den.

Koka vatten och fyll upp grytan till 2/3 av formen. Lägg på ett tättslutande lock och koka upp igen. Minska värmen och låt sjuda försiktigt i 40 minuter.

Placera försiktigt ner grytan (med lock) på ett underlägg i Wonderbag, lägg på den mjuka tygkudden och förslut ordentligt med dragsnöret. Låt stå i ca 4 timmar.

Lyft ur formen ur grytan och låt svalna i 10 minuter på galler.

Ta bort folien och lösgör genom att köra spetsen av vass kniv runt kanterna. Vänd över på ett serveringsfat. Njut denna ångade läckerhet med glass eller vispgrädde.

 

Recept: Ursula Rohrs, Executive Chef and Food Specialist
Skriv ut recept