• Förberedelse:
    2 minuter + blötläggningstid
  • Tillagning:
    15 minuter
  • Wonderbag:
    3-6 timmar


 

Ingredienser:

Valfria bönor

 

Så här gör du:

Blötlägg bönorna kvällen innan. Ju längre blötläggning desto kortare koktid.

Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – en del vatten) under lock i 15 minuter. Undvik att tillsätta sura råvaror (som tomater) eller salt under själva kokningen, så att bönorna kan mjukna ordentligt.

Behåll locket på och ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på det mjuka tyglocket och knyt igen ordentligt med hjälp av med dragsnörena.
 
 

Koktider:

Mindre bönor t.ex. svarta bönor:
Koka på spisen i 15 minuter. Låt stå i Wonderbag 3-4 timmar.
Större bönor t.ex. kidneybönor:
Koka på spisen i 15 minuter. Låt stå i Wonderbag 5-6 timmar.

Tänk på att svarta bönor kan fälla ut en del av sin färg i vattnet. Koka dem inte tillsammans med t ex vita bönor. När de är kokta, häll på lite olja, rör runt, sedan kan du blanda dem med andra bönor.

 

Skriv ut recept